top of page
  • Writer's pictureHelen

Fotograaf lapse sünnipäevale - korduma kippuvad küsimused

Updated: Jul 21, 2020



Miks kutsuda fotograaf lapse sünnipäevale?


Olen ise kahe lapse ema ja käinud väga paljudel laste pidudel. Tean, et need peod on tohutult vahvad, täis erinevaid emotsioone ja ootamatusi, lastevanematel on seal aga nii-ii-ii palju tegemist! Tihtipeale ei tule meeldegi haarata kaamera järgi, et jäädvustada need rõõmsad ja olulised hetked pildile. Kui peol on inimene, kellel pole muud ülesannet, kui püüda kõik need hetked kinni, saab jäädvustatud rohkem.

Lastepidudel on tihti pildistamiseks keerulised situatsioonid. Lapsed vuhisevad ringi nagu väikesed sportlased ja valgusolud ei ole kiita. Fotograafil on selleks sobiv kaamera ja teadmised, kuidas sellises olukorras kaunid ja ehedad fotod jäädvustada.

Kui peol on fotograaf, on lapsevanemal rohkem aega ennast hästi tunda, sõprade ja lähedastega suhelda ja pidu nautida. Lisaks võimaldab see lapsevanematel endil koos lastega pildile jääda.


Sünnipäev on päev, kus parimad sõbrad ja lähedased on koos. Kunagi on tore meenutada, kes olid need esimesed sõbrad, kellega koos on kasvatud läbi aja, millised on olnud muutused välimuses. Lapsed kasvavad ju nii kiiresti. Ma ausaltöeldes võiksingi jääda nimetama põhjuseid, miks tasub laste peol pilte teha, aga eks igalühel on omad põhjused, mis neile on olulised. :)

Kas sa käid laste sünnipäevi jäädvustamas vaid mängutubades?


Ei, kindlasti mitte. Suurima hea meelega tulen pildistama ka koduseid sünnipäevi või pidusid vaid perekeskis. Olen pildistanud väga vahvaid lasteüritusi ka muuseumites, kohvikutes ja looduses.


Kas pildistad ka "baby showerit" ja katsikupidu?


Jaa! Olen seda teinud ja teen hea meelega veel.

Millal valmivad pildid?


Soovin pildid anda perele, kui emotsioonid on veel värsked. Nii, et teen pildid valmis nii kiiresti, kui võimalik. Tavaliselt jõuavad fotod lapse sünnipäevast perele nädala jooksul peale pidu. Aastas on mõningad perioodid, kus võib pisut kauem aega minna (enamasti kuni kaks nädalat)- need on lasteaedade lõpupidude periood; siis, kui suvel on väga ilus pildistamise ilm ning ka novembrikuu, mil valmivad jõulupildid. Aga kui piltidega läheb kauem kui nädal, siis hoiatan perekonda ette.


Kuidas tasumine käib?


Peale pildistamist teen teile arve, mille alusel saab tasuda. Soovikorral saab tasuda ka juba peol sularahas.

Minu hinnakirja leiab SIIT.



Kui palju pilte üritusest valmib?

Üks tund peo pildistamist võrdub tavaliselt umbes 100 järeltöödeldud fotot.



Kas peaksin tellima fotograafi terveks sünnipäevapeoks?


Ei, kindlasti mitte. Kõige tüüpilisem aeg, mil mina olen laste pidusid pildistanud on 1,5-2 tundi, aga olulisi hetki saab piltidele ka juba tunni jooksul. See oleneb täiesti teie soovidest ja peo planeeritusest. Kui peole on kutsutud mõni lõbus tegelane, mullimeister, mustkunstnik, näomaalija vms, siis tasub arvestada, et ka see piltidele jääks. Tihti on laste sünnipäevadel nii ägedad tordid, elevus tordi ümber on samuti jäädvustamist väärt.


Kas sa teed perepilte fotoseina taustal?


Kindlasti teen perepilte, sõbrapilte, grupipilte. Ise ma küll fotoseina ei valmista, kuid siiani oleme igal peol leidnud mõne ilusa osa, mille taustal neid pilte teha. On olnud ka nii, pere ise on valmistanud seina, mille taustal pilte teha soovib.




Kas sõidate ka Tallinnast välja üritust jäädvustama?


Jah! Mulle väga meeldib ka teisi Eestimaa (ja maailma!!) paiku külastada. Kui pidu toimub Harjumaalt eemal, siis lisandub küll transpordikulu. Kirjutage mulle, kus teie pidu toimub ja arutame läbi.


Kas on veel midagi, millega peaksin arvetsama?


Jaa. Üks asi, millega tuleb arvestada- fotograafia tähendab valgusega joonistamist ning üritustel tuleb joonistada sellise valgusega nagu antud on. Võib juhtuda, et mõnel peol ei ole valgus just fotostuudio tasemel, aga üks on kindel, mina annan endas maksimumi, et ägedad jäädvustused välja võluda.

Igaljuhul, vahvaid emotsioone, ehedaid hetki ja toredaid meenutusi saab piltidele püütud alati, milline see valgustus ka ei ole! :)


Lisaks uurin ma alati enne pidu, kui teil on piltide osas mingeid kindlaid soove või mõtteid. Püüan alati nendega arvestada.


Kui sul on küsimusi, mis siin vastuseta jäid, siis kindlasti anna mulle teada! ❤


604 views0 comments
bottom of page